jueves, 11 de marzo de 2010

las ceramicas

Les Ceràmiques
Les ceràmiques es classifiquen en: Argiles, Ciments, Refractaris, Vidres i Abrasius.

Argiles.
Les argiles es troben fàcilment a la natura i en afegir-hi aigua es transformen en una massa plàstica a la qual es pot donar molt fàcilment la forma desitjada, i han dos tipus de argiles; estructurals i les porcellanes.
Estructurals estan compostes de 80% sílice i alúmina i 20% de impureses ( exemples ; maons, totxanes, lloses, teules...etc).
Porcellanes estan compostes de 50% argila, 25% quars, 25% feldspats ( s'utilitza per : vaixelles, aïllants, proteccions dentals...etc).

Ciments
El ciment esta format per diferents material ceràmics ( pòrtland, guix i la calç ) barrejat amb aigua. La diferencoa entre el ciment i l'argila es que el ciment pot endurir-se dintre del aigua ( ciment hidràulics).
El ciment es produeix per escalfament a 1400ºC en un forn giratori d'una mescla amb proporcions adequades d'argila i pedra calcària. El clínquer es el producte obtingut i es tritura molt fi i es barreja amb una petita part de guix per tal de obtenir ciment pòrtland.

Refractaris
Els bloc de ceràmica refractària són utilitzats per a l'obtenció de l'acer, ja que soporten be les altes temperatures sense alterar-se, proporcionen un gran aïllament tèrmic i no reaccionen quimicament amb el elements.
Els refractaris estan format per alùmina, sílice i magnèsia, segons el component que hi predomini es diu d'una manera o un altre.
Refractaris d'argila (predomini alùmina) soporta temperatures de 1580ºC, s'utilitza a interiors de forns i com aïllant tèrmic pero no te bones propietats mecàniques.
Refractaris àcids (predomini sílice) soporta temperatures de 1650ºC, tenen millors propietats mecàniques.
Refractaris bàsics (predomini magnèsia), s'utilitzen per tractar escòries riques en calç.

Vidres
Els vidres són materials ceràmics formats per la fusió de sílice que tenen una estructura de sòlid amorf.
L'obtenció del vidre es produeix en un forn s'introdueix la sílice en forma de sorra de quars, la sosa en forma de cendra, i la calç en forma de pedra calcària. Un cop aconseguida la fusió es produeix tot seguit a donar-li la forma desitjada segons les seves aplicacions amb les tecniques de comformació; laminatge, premsatge, bufament, estirament i trefilatge.
Recuita, consiteix en elimina les tensions internes del vidre que el fan molt trencadís. Tremps ,augmenta la resistència del vidre mitjançant un refredament ràpid.

Abrasius
Les ceramiques abrasives són capaces de polir, esmolar i tallar els metalls, roques i altres metalls durs, per aquet motiu tenen que ser materials resistens al desgast, tenaços i refractaris. El material més dur es el diamant, però es fràgil i car, per tant les ceràmiques abrasives més usuals es formen a partir silici, corindó, carbur de tungstè i oxid de zirconi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario